logo

ABS Newsletter November 2020

 

 

ABS NEWSLETTER

November 2020

Contents:

  • Editorial

  • Corona: Wie weiter?

  • Events in November

  • ABS goes Instagram

  • Lesestunde mit Prof. Hengstschläger

  • MEMBERS´ FORUM: Joanna´s recipe

  • ... the last page

Editorial

Dear Members and Friends of the ABS,

autumn has arrived, with trees now dropping their colourful leaves (... and at least one goose trying to escape its inevitable "Martini-Gansl" fate - see calendar picture above). Have you set back all your clocks and watches by an hour yet?

Whilst the spreading of Corona infections is globally picking up speed again, more restrictions on social and public live are, no doubt, to be expected sooner than later. Needless to say that they will have ever more effects on organising our ABS events, including our work meetings. How we intend to cope with it, see below. All I can say is what I´ve said already in my September Editorial - may I herewith repeat it:

The intention of your ABS board under the presidency of Kurt Tiroch remains unchanged, i.e. offering you exclusive events and entertainment at high level.

Yours, waiting impatiently to meeting you at an event again,

Fred Fruth, Secretary General & Editor-in-Chief (in quaratine, though not from Covid-19)

 

*  *  *  *  *  *  * 

If you see news, hear news, or make news - we want to hear from you! 
Join our MEMBERS´ FORUM!

Send your contribution by email to  f.fruth@gmx.at

Thank you!


UND, wir sind übrigens auf facebook. Dort finden Sie viele Informationen für Anglophile - nicht nur über unsere Veranstaltungen. Also bitte Like, Comment and Share!
(Mit Klick auf das facebook Logo gehts zur Seite)

*  *  *  *  *  *  *

 

Corona: Wie weiter?

Eine unverändert aktuelle Frage, die uns noch eine ganze Weile begleiten wird und ständiger Anpassung unterliegt. Zur Sicherstellung eines für alle Teilnehmer möglichst sicheren, aber auch regelkonformen Ablaufs unserer ABS Events ist daher ein professionelles Präventionskonzept in Ausarbeitung, erstellt von Dr. Kurt Tiroch, ABS President, in Abstimmung mit RA Mag. Alexander Cabjolsky, ABS board member, der es auf die rechtlichen Erfordernisse überprüft ("COVID 19 Massnahmenverordnung"). Das Konzept wird für jede Veranstaltung im Detail entsprechend adaptiert und anschliessend dem Gesundheitsamt zugeschickt. Es berücksichtigt z.B. die jeweilige Form eines Catering-Angebots, das nur mehr unter genau definierten Voraussetzungen geboten werden darf. Was dabei für die Teilnehmer zu erwarten und zu beachten ist, wird im Einladungtext stehen.  Bitte daher diesen immer lesen!  

 

Events in November

Wednesday, 04.11., 18:00h at Cafe Ministerium, 1010 Vienna.  Robert Pimm presents his latest book: "Seven Hotel Stories". Details see invitation from 14 October. Due to Covid 19 limited spaces, members without guests.

Mittwoch, 11.11., 18:00h, Universität Wien, 1090 Wien (! neben Rossauserkaserne). Vortrag von Mag. Andreas Treichl, Präsident der ERSTE STIFTUNG: "Europa und die Welt in Corona, wie geht´s weiter?" Details siehe Einladung vom 21.10. Fully booked!

James Bond Welt-Premiere: "No Time to Die" - wegen Corona erneut verschoben auf 2021!

 

ABS goes Instagram

Im Bemühen, unsere Kommunikation mit Mitgliedern und Freunden konsequent zu optimieren, wird nun auch Instagram ab sofort in Angriff genommen. Die Projektleitung für dieses neue Medium wurde Ekaterina YanevaABS member, anvertraut. Sie hat bereits sehr viel Zeit und Energie für einen guten Start investiert, wofür Ihr Präsident Tiroch im Namen aller sehr herzlichen Dank ausspricht. Hier ist ihr eigener Kommentar dazu:

Back in 1979 everyone sang along with the beloved British band Queen "Don't stop me now, I'm having such a good time, I feel alive..." 

Old but still gold, because once begun, no one could stop the development. Same is valid for the media presence. Website, Facebook and now Instagram! The Austro-British Society's appearance in the social media is constantly developing, looking for more and different opportunities to reach new target groups and audiences, to build valuable relations and to optimise the connections in its network.


So don't stop and, let´s do it together now! Find us as @Austro-British-Society in Instagram, we'll be glad to have you among our followers.

 

 

Lesestunde mit Prof. Hengstschläger

Vielen von uns ist er in Erinnerung mit seinem interessanten Vortrag im Februar 2019 ("Talentmanagement als Zukunftsmotor"). In seinem neuen Buch behandelt Prof. Dr. Markus Hengstschläger vieles, worüber er damals referierte und anschliessend mit uns diskutierte. Es ist ab sofort erhältlich:

Markus Hengstschläger: Die Lösungsbegabung. Gene sind nur unser Werkzeug. Die Nuss knacken wir selbst! Ecowin Verlag, 256 Seiten, ISBN: 978-3-7110-0279-2

Klimawandel, Digitalisierung, politischer Populismus, Flüchtlingskrise oder nicht zuletzt auch die COVID-19-Pandemie zeigen: die Fähigkeit, Probleme zu lösen, ist wichtiger denn je – im Großen, wie im Kleinen, im Privat- und Berufsleben. Dafür bedarf es Lösungsbegabung, die von klein auf gefördert und ein Leben lang am Blühen gehalten werden muss. Der Mensch ist dabei nicht auf seine Gene reduzierbar. Wir haben sehr viel selbst in der Hand!  Doch viele Menschen trauen sich Lösungen nicht zu: "Was würde mein Beitrag schon ändern?" Unsicherheit und Angst hemmen zu oft unsere Entscheidungsfähigkeit. Um Lösungsbegabung zu fördern bedarf es neuer Ansätze in der Bildung, im Personalmanagement, im Leadership, in Forschung, Gesellschaft und Politik.

 

 

MEMBERS´ FORUM:  Joanna´s recipe

Here comes Joanna´s mouthwatering recipe (yammie yammie):

The ABS Great British Bake Off…. And other tastey delights while you are worried about hitting public restaurant and cafés. How to delight the 6 friends you are allowed to invite over….

Catch the last of the strawberries with….

Strawberry Summer Cake   SERVINGS: 8 TO 10

I am ever-so-slightly on the fence about the sweetness of this cake. I like it, but I wouldn’t hate the batter itself with 2 tablespoons less sugar (i.e. 7/8 cup sugar instead of a whole one). If that’s your inclination, go ahead and dial it back as well. Leave the sugar on top. It contributes to the berries turning into jam. Also for an extra flavor you can add fresh ginger to the batter if you like!

·      6 tablespoons (85 grams) unsalted butter, at room temperature, plus extra for pie plate

·      1 1/2 cups (188 grams) all-purpose flour (can swap 3/4 cup or 94 grams all-purpose flour with 3/4 cup or 75 grams of barley flour, see note)

·      1 1/2 teaspoons baking powder

·      1/2 teaspoon table salt

·      1 cup (200 grams) plus 2 tablespoons (25 grams) granulated sugar

·      1 large egg

·      1/2 cup (118 ml) milk

·      1 teaspoon (5 ml) vanilla extract

·      1 pound (450 grams) strawberries, hulled and halved

 

Preheat oven to 350°f (180°c). Butter a 10-inch pie pan or 9-inch deep-dish pie pan.

Whisk flour or flours, baking powder and salt together in a small bowl. In a larger bowl, beat butter and 1 cup sugar until pale and fluffy with an electric mixer, about 3 minutes. Mix in egg, milk and vanilla until just combined. Add dry mixture gradually, mixing until just smooth.

Pour into prepared pie plate. Arrange strawberries, cut side down, on top of batter, as closely as possible in a single layer (though i had to overlap a few to get them all in). Sprinkle remaining 2 tablespoons sugar over berries.

Bake cake for 10 minutes then reduce oven temperature to 325°f and bake cake until golden brown and a tester comes out free of wet batter, about 50 minutes to 60 minutes. (gooey strawberries on the tester are a given.) Let cool in pan on a rack. Cut into wedges. Serve with lightly whipped cream. (or serve warm with cream, ice-cream or custard!)

Good to know: cake can be stored at room temperature for up to 2 days, loosely covered, but good luck with that.

 

*  *  * *  *  *  *

... the last page

(und noch so ein neumodisches Kommunikationsmedium ...)

 

 

 

Happy reading!
Fred Fruth
Secretary General

 


Impressum:

Österreichisch-Britische Gesellschaft
Austro-British Society (ABS)
Garnisongasse 11/1 1090 Wien
abs@legalconsulting.at
www.oebrg.at

Für den Inhalt verantwortlich: Fred Fruth

 

Wir verwenden Cookies um für Sie unsere Website so benutzerfreundlich wie möglich zu gestalten. Dadurch können wir Ihnen bevorzugt jene Inhalte anzeigen, die Sie interessieren, Facebook- und Social Media-Funktionen nutzen und die Zugriffe auf unsere Website messen. Eine Weitergabe dieser Daten erfolgt ausschließlich anonymisiert. Mittels Klick auf „OK“ können Sie unsere Website weiterhin in vollem Umfang kostenlos nutzen. Mehr dazu und zu einer möglichen späteren Deaktivierung findeen Sie jederzeit in unserer Datenschutzerklärung bzw. Cookie-Information. Um mehr ueber die Cookies zu erfahren, die wir verwenden und wie man sie loeschen kann, finden Sie auf unserer privacy policy.

Ich akzeptiere Cookies von dieser Seite
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk